15 Aralık 2014 Pazartesi

Bize en yakın olanın mucidi ; Alexander Graham Bell

Günümüzde cep telefonlarına olan bağlılık ve bağımılılık artık su götürmez bir gerçektir. Peki gece uyurken bile başucumuzdan ayıramadığımız , gün boyu hep en yakınımızda hep üstümüzde taşıdığımız bu küçük cihaz nasıl icat edildi ?

İskoçya asıllı ABD'li bilim adamı Alexander Graham Bell, 3 mart 1847'de doğar. Yaptığı inanılmaz buluşun temelinde ailesinin sağlığıyla alakalı durumlar da tetikleyici olur. Graham Bell'in annesi doğuştan işitme engellidir. Dedesi ve babası yıllarını işitme engellilere adamıştır. Özellikle babası uzun yıllar, işitme engellilere duymasalar bile konuşmayı öğretmenin yollarını geliştirmeye çalışır. İki kardeşi veremden ölünce, babası kalan tek oğlunun sağlığı için Kanada'ya göç eder. Babasının ölümünden sonra onun çalışmalarını tanıtmak ve yaymak için çabalayan Graham Bell Amerika Birleşik Devletleri'ne gider. Burada bir süre işitme engellilere dil öğretmeni yetiştiren bir okulda çalışır. Daha sonra kendi okulunu kurar.
Ünü kısa sürede yayılan Bell, Oxford Üniversitesi’ne konuk öğretmen olarak çağrılır. İngiltere'de eline geçen Alman Hermann von Helmholz adlı bilginin işitme fizyolojisine ilişkin kitabını okuyan Bell, kitaptaki bazı fikirlerden etkilenerek müzik sesinin bir tel aracılığı ile aktarılabileceği düşüncesi üzerinde yoğunlaşır. Bu sırada başka bilim insanları da bu konularda çalışmalar yürütmektedir.
İngiltere'den dönen Bell, Boston Üniversitesi İnsan Sesi Fizyolojisi dalı profesörlüğüne getirilir. Kuramsal bilgilerini teknik destekle yaşama geçirmeye ve işitme engelliler için duymalarını sağlayacak aletler yapmaya çalışır. Thomas Watson adlı bir elektrik mühendisi ile birlikte çalışmaya başlar. Çalışmalarını yürütmek için maddi destek gerektiğinde kendisine Avukat Gardnier Greene Hubbart yardım elini uzatır.

Bell ve Watson 1875 yılında sesin tel üzerinden bir başka yere gittiğini ortaya çıkarır. Ancak ses anlaşılmaz bir durumdadır ve gittiği noktayı da tespit edemezler. Bell,bunun için de diyaframla, yapay bir kulak zarı yaratmanın gerekli olduğu sonucuna varır. Diyafram, hem konuşma sesiyle titreşim oluşturabilecek hem de elektrik akımı yaratan küçük değişikliklere tepki verebilecek kadar ince bir tabakadır.
Tam ortasına da diyafram hareket ettikçe hareket eden bir 
manyetik zar yerleştirir. Ses titreşimleriyle oluşan değişiklikler, alıcı merkeze ulaştığında, alıcının diyaframında titreşime neden olarak, sinyalleri yeniden sese çevirdiğini görür.


14 Şubat 1876 günü Bell ve Gray telefon patenti almak için ayrı ayrı başvuru yapar. Bell'e 7 Mart günü istediği patent verilir. Patenti aldıktan sonra Bell atölyede denemelerini sürdürürken telefonu çalıştırmak için kullandığı bataryadan pantolonuna asit dökülür. Watson'u yardıma çağırdı:
"Mr. Watson —Come here —I want to see you" ("Bay Watson. Buraya gelin. Sizi görmek istiyorum.")
Bell yardımcısını yardıma çağırırken farkında olmadan 135 yıl önce 10 Mart günü ilk telefon görüşmesini yapar. Watson Bell'in sesini "telefon"dan duyar ve ikisi de büyük bir heyecan ve mutluluk yaşar.

Kısa süre sonra Graham, ilk telefon şirketi olan Bell telefon şirketini 1877'de kurar.
Bell telefon şirketi bugün ABD'nin en büyük şirketlerinden biridir. Ayrıca kendi geliştirdiği fonograf için bir, hava araçları için beş, hidro uçaklar için dört ve selenyum piller için de iki patenti vardır.
Bell aynı zamanda çok yönlü bir araştırmacı ve mucittir. Aşırı büyük üç boyutlu kutu uçurtmaları kullanarak
insan taşımayı başarmış ve bu çalışmaları sadece denemelerini yaptığı istasyonunda bulunan nehri kıyıdan

kıyıya geçmek amaçlı kullanmıştır.Hayatının en büyük buluşundan sonra da ömrü boyunca bilimsel çalışmalar yapan ve insanlık yararına uğraşlar veren Bell, 2 Ağustos 1922'de hayata veda eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder